english version
Perník Janoš na facebooku

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

PARDUBICKÝ PERNÍK PAVEL JANOŠ

O perníku

Perník, pečivo slazené medem a ochucené kořením, je snad staré jako lidstvo samo.

Perníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla JanošePerníkové hodinky z dílny Pavla Janoše Nejstarší zmínka o cukrovém zboží je z Egypta z období 2000 př.n.l. Jak svědčí i nálezy v egyptských pyramidách, byla tato pochoutka připravována pro faraóny, ale i pro patricije ve starém Římě. Základem všech cukrářských výrobků byl med, protože cukr v té době ještě nebyl znám. Výroba cukrářské pochutiny spočívala v kombinaci medu s fíky, datlemi a ořechy. Jsou dochované židovské záznamy té doby, kdy sladkost ovocného plodu je přirovnávána ke sladkosti oplatku s medem. Proto se právem předpokládá, že Židé dobře znali cukroví (ovšem jen medové) a dvůr krále Šalamouna si v nich liboval.

Cukrářství bylo i u starých Řeků a Římanů důležitou součástí jídla a hosté Periklesovi a Neronovi si pochutnávali na moučníku zhotoveného z těsta a naplněného medem a ovocem.

Ve středověké Evropě je o něm nejstarší zmínka u našich polských bratří v roce 1293 ve Svidnici, kde byl tehdy založen první perníkářský cech. Škoda že slezské knížectví s hlavním městem Svidnicí, připadlo k Čechám až v roce 1368. Perníkové vítězství tak mohlo patřit nám. Mistři sladkého řemesla byli v Čechách již za vlády Karla IV. Přicházeli k nám také z Norimberku..

Více informací z historie perníku a cukrařiny najdete na adrese: www.cukrar.cz

Nyní troška humoru.

"I když my, pardubičtí patrioti, víme a možná již český rodák a vlastenec Jára Cimrman se zmínil o tom, že to byl právě Pardubák, jehož jméno se dochovalo jen v útržcích na jakémsi útržku papyru asi v této podobě. - V. Hrabě C.... J. .vid..... .....bersk. z ...dub.c. A který byl nalezen v ledovci v Pardubicích, v místech kde leží čtvrť Studánka. Snadno si tak dosadíme celé jméno a to - V. Hrabě Calty J. Svidnický Norimberský z Pardubic. Při pátrání po jeho minulosti se zjistilo, že tento hrabě měl jako velikého koníčka pečení a dozdobování tehdy ještě ne příliš zdařilých tvarů (ještě nestihl vynalézt formy) kořeněného medového pečiva. Také rád cestoval a víme že navštívil mimo moravských zemí, tehdy ještě polskou Svidnici a germánský Norimberk, kterážto tehdy ještě bezejmenná městečka byla po něm pojmenována. Také delší dobu pobýval v Praze na Starém městě."

Z imaginární knihy Járy Cimrmana - "Zač je v Pardubicích perník".

Tak to byla troška humoru, která nikdy neuškodí.

A nyní něco o kvalitě.
Kvalitní perníkový výrobek, je technologicky náročný.

KVALITA ?

Srdce z perníkuNa našem trhu jsou k dostání jakostně velice rozdílné výrobky. Je možné, perník vyrobit smícháním základních nejnutnějších surovin, to je cukr, mouka, kypřidlo, apod. hned upéct a prodávat. Na první pohled nemusí být rozdíl viditelný, ale hodnota výrobku z hlediska výživného, chuťového a trvanlivosti i stálosti tvaru i zdobení, je nesporně velmi rozdílná !

VÝROBNÍ PROCES

Náš výrobní proces, se skládá z mnoha operací, například : Příprava základního těsta, (součástí je štěpení řepného cukru na cukry jednodušší), - zrání těsta před dalším zpracováním, - přepracování a úprava těsta před pečením, - vlastní pečení, - sušení, - ometání, - natírání povrchu perníku, - příprava kvalitní bílkové polevy na zdobení, v případě barevného zdobení příprava barevných odstínů polevy, - vlastní zdobení v několika etapách, - sušení, - výstupní kontrola před balením, - balení po jednotlivých kusech do čiré potravinářské fólie a označení výrobku.

A konečně, na přání balení do dárkových krabiček, které jsou průhledné a chrání zároveň výrobek před poškozením.

PERNÍK DÝCHÁ

I s tou největší péčí vytvořený perník, stále "pracuje". Reaguje proto jak na změnu teploty, tak na změnu vlhkosti okolí. Proto čím větší perník, tím choulostivější je na tyto změny. Z tohoto důvodu, se u větších nepolévaných kusů objevují povrchové prasklinky. Není to na závadu a nemá to zásadní vliv na kvalitu celého výrobku. Tuto vlastnost na dlouhou dobu zastaví nebo zpomalí, právě balení do folie, která umožňuje perníkům dýchat. Proto se nemusíte bát, nakoupit naše výrobky v případě potřeby na delší dobu dopředu. K výraznějším změnám v kvalitě by nemělo dojít po několik měsíců, v případě příhodných podmínek uložení perníků i let !

V každém případě je perník, alespoň ten náš, výrobkem, který je zatím oproštěn od zbytečné chemie a přidávání konzervačních látek, které jsou dnes už téměř ve všem. Náš perník obsahuje téměř výhradně české suroviny a to - Hladkou pšeničnou mouku, ale i přídavek grahamové tmavé mouky s obsahem vlákniny. Cukr. Kvalitní med od českých malochovatelů, který není průmyslově zpracován a tím není ani zbaven důležitých látek. Vejce. Ale také meruňkovou marmeládu. Pro klasickou vůni perníku také perníkové koření.

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ !